Ситуацията в Афганистан: Бъдещето на младото поколение е загубено

Обликът на жената ще изчезне отново, смята инж. Екатерина Мермерски
4 сеп 2021 12:31, Петя Славова
34

Талибаните завзеха контрола над Афганистан, а последните американски войници си заминаха на 31 август. Още е трудно да се предвиди каква ще е политиката на страната, въпреки че има обещания жените да продължат да се образоват и да работят. Ситуацията коментира специалист.

"САЩ обещаха на тогавашния президент (Хамид) Карзай, че за една година ще построят най-голямата пътна отсечка от Хераат до Кандахар и успяха за 12 месеца да оправят целият път от Хераат - Кандахар - Кабул. Това съкрати пътуването по него от два дена на четири часа. И това успяха за 12 месеца да го направят," разказва в рпедаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR инж. Екатерина Мермерски, която от години работи в САЩ и след 2003 година участва в различни програми за възстановяването на Афганистан по линия на американското правителство.

"Много хора, които бяха наети за построяването на пътя и много хора, обезпечаващи сигурността, загубиха живота заради частични атаки на различни отсечки. След като се построи тази част на пътя, беше построена и другата с помощта и на други страни – Саудитска Арабия и Япония. Целият път е към 500 км. Американците са построили над 300 км от този път," разказва Мермерски, която по това време работи за компания в САЩ, която участва в държавни проекти на САЩ за възстановяване на страната след изтласкване на талибаните.

"Този път сигурно вече не съществува. Малко след като завърши целия възобновителен процес, някъде към 2010, когато строителните компании се изнесоха и остана само американската армия да наблюдава, да поддържа мира, започнахме да получаваме сведения, че отделни отсечки са откъснати, талибаните са сложили пропускателни пунктове и ограбват пътуващите. Искат пари, за да се продължи по пят. Имаше много оживени отсечки - това беше сърцето на Афганистан," казва българката и добавя, че е неясна и съдбата на построените по същата програма училища и здравни заведения.

"Бъдещето на младото поколение, което 20 години расте там без да знае какво е да живееш под властта на талибаните, ще бъде загубено. Обликът на жената ще изчезне отново. Бъдещето на децата е тъмно, защото училищата сигурно ще бъдат затворени, опустошени... Те обикновено по селата са единствената сграда, която има. Талибаните обичат да завземат тези сгради за техните главни квартири."

"Възстановителната програма на Америка беше за над 200 млрд долара със сигурност. Може би даже 230 - това е цифрата, която чувам," каза Катя Мермерски в разговор с водещата Милена Милотинова.

Целия свидетелски разказ от първо лице - вижте тази събота от 17.30 часа в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR. Ето част от него - в аванс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Мермерски яко работят за американското правителство в Афганистан. Това има ли връзка с окачите Менермерски. Това реклама ли е щото как са им ремонтирали пътищата с пари от техния петрол какво ме интересува
25
0
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Все ми е едно за талибаните и за жените там. Брал съм им лайката не ни занимавайте с помашки неволи.
24
2
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
САЩ подкрепяха муджахидините срещу Русия а с наркотика от маковите плантации ЦРУ финансираше контрасите, които вършеха терористични акции в Никарагуа по схемата Наркотик-пари-контри. Изгърмя полк. Оливър Норт а Рейгън го спасиха "особено влиятелни приятели". Но възмездието за използването на радикалният ислям беше атентатът на 11-ти септември 2001 и 20-годишната война на САЩ в Афганистан. Сега се изтеглиха позорно. Оттук нататък поема Холивуд. Чакаме да видим новият Рамбо как побеждава талибани.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправихте работата на младите хора в България и почнахте да мислите за Афганистан. Кой нормален български младеж може да си повзволи жилище и семейство, без помощ от майка баща, с една нормална българска заплата? Добре че младите имат възможност да слугуват някоя друга година в западна европа за да имат що годе някаква възможност за старт в живота.
22
0
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Афганистанците не искаха да воюват с талибаните. 200-хилядна правителствена армия, обучена и въоръжена от САЩ се разпадна пред 60 хиляди талибани. Така че да не ги оплакваме афганистанците. Искаха талибани и си ги получиха. Когато бъдат готови да воюват за нещо друго, по-добро, тогава има смисъл да им се помага.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКитай и Турция са като слон и жаба
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛУПОСТИТЕ НА ДРУГАРКАТА МЕРМЕРСКА С НАПОЛЕОНОВ КОМПЛЕКС
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съветска Русия опита да ги направи хора. ..Не успя...САЩ също се опитаха...Също не успяха...Сега е ред на Китай...и Турция...
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако още се двуумите дали жената е човек, по-вероятно е да падате от Марс. Има го описано в книгите в Александрийската библиотека.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Афганистан семейства без мъжки рожби имат право да назначат една от дъщерите си да бъде считана за момче, имат си специално име. Някои дори се радват, защото се чувстват свободни да ходят където решат и да не се забулват.
16
3
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До SS Бог никъде в библията не каэва, двукраките параэити пълни с вируси да се множат.
15
2
 
7
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 2 години
В цял свят е така-поколения без бъдеще.Афганистан да спре с тези опиати,няма да се оплакват,вредят на света с наркотиците ,а чакат помощ.
14
3
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Преди 20 години американците нахлуха в Авганистан за да прогонят талибаните! За 20 години построиха 300 километра път и увеличиха стократно обработваемите земеделскиземи насадени с опиумен мак. След това си тръгнаха и доведоха на власт ...........талибаните!
13
2
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До SS Я пак чети, първо кво им е каэал бог!! Нещо эа дървото с ябълки да си чел, и да не пипат от него... А эа плодете се и множете е эа животните, энерове и птици!!
12
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
А в стария завет е записано:Който легне с мъжко,като с женско,това е гнусота и трябва да бъде убит ! ( пак нищо лично,просто цитат от библията) Май нещо не се връзва,божието учение с евролибералните джендърски ценности ? Как мислите ?
11
4
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
В библията е записано: И Бог създаде от кал човека,по свой образ и подобие.И като му даде от дъха си го нарече Адам И рече Бог ,мъчно ще му е на човека сам ! И като взе от реброта на Адам,създаде ЖЕНАТА.( значи най напред е създал човека ,и после жената) И им каза Бог плодете се и се множете и напълнете земята....! (Нищо лично,просто цитирам библията)
10
0
 
9
 
! Отговори
Мога ли да.... преди 2 години
...попитам младото афганистанско поколение, защо не се противопостави на талибаните, след като е уверено, че бъдещето му ще бъде съсипано от тях? Американците оставиха и армия, и оръжия - защо младите не отстояха бъдещето си?
9
7
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Теологичните спорове в ислямът дали жената е човек и дали има място в Раят, могат много бързо да бъдат решение, ако ислямските духовници посетят България. Тук жените управляват и ислямските духовници ще могат много бързо да отсъдят тези щекотливи въпроси търсещи своят отговор вече хилядолетия;))) И така: дали жената е човек? Отговор: ;))) Втори въпрос: Имали място тя в Раят? Отговор: ;)))
8
7
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Ако жените там ще са същите кат наште женуря кметици, нека Шериата заповяда!;)))
7
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ситуацията в България: След 1990 бъдещето на младите също е загубено. В резултат на това два и половина милиона емигранти.Прогнози за управяне ---НИЦ !